Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

De Verhalenweverij genomineerd voor IBBY-Asahi Reading Promotion Award

De Verhalenweverij

De Herentalse vzw De Verhalenweverij is genomineerd voor de Internationale IBBY-Asahi Reading Promotion Award.

De Verhalenweverij is een organisatie die leesplezier bevorderd bij kinderen uit kansengroepen. Hun activiteiten hebben voornamelijk plaats in asielcentra en in samenwerking met bibliotheken. Ze startten hun werking in 2018 met 3 vrijwilligers en groeiden ondertussen uit vrijwilligersorganisatie met meer dan 50 vrijwilligers.

Twee keer per maand worden er voorleesateliers georganiseerd in de asielcentra van Broechem en Westakkers in Sint-Niklaas. Die bestaan uit voorlezen met kamishibai (Japans verteltheater) of in boeken en een creatieve verwerking.

De Nederlandse afdeling van IBBY, de International Board on Books for Young People (een niet-gouvernementele organisatie die dient als internationaal netwerk voor iedereen die jeugdliteratuur tot bij kinderen wil brengen) nomineert De Verhalenweverij voor de Asahi Reading Promotion Award.

IBBY Nederland: ‘De Verhalenweverij voldoet ruim aan de criteria die IBBY International stelt aan genomineerde projecten voor de prijs. De missie van IBBY –kinderen in aanraking brengen met goede boeken en daarmee bruggen bouwen tussen mensen en culturen –komt duidelijk tot uiting.

Plezier in taal en lezen staat daarbij voorop.(...) Daarnaast richten ze zich op het inzetten van een duurzame leescultuur, onder andere door een structurele samenwerking met de bibliotheek.”De award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een organisatie die bijzonder werk verricht op het gebied van leesbevordering.

De prijsuitreiking –waar een prijs van US$ 10.000 aan vast hangt –heeft plaats tijdens het IBBY congres in 2024.

Bijzonder detail: ook in 2022 werd De Verhalenweverij genomineerd voor deze prijs.Wie de Verhalenweverij aan het werk wil zien, kan vanaf 24 juli terecht in regio Neteland. Tot 24 augustus houdt de Verhalenweverij met zijn bakfiets vol verhalen halt op pleintjes en parkjes in Grobbendonk, Vorselaar, Olen, Herenthout en Herentals.

Kinderen (4-8 jaar) en hun ouders zijn welkom om 18.30 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig. Breng je eigen stoeltje/kussentje mee en geniet van pareltjes van verhalen.Ook wanneer het regent, gaat de activiteit door. We verzamelen op de afgesproken locatie, maar verhuizen naar een overdekte plek in de buurt.

Luisterverhalen

De luisterverhalen zijn een samenwerking tussen de bibliotheken van bib Neteland en de Verhalenweverij.

Foto's De Verhalenweverij / Jessica De Sousa / NNieuwss.

De Verhalenweverij

Deel dit artikel